Europol grijpt bende achter politievirus in de kraag

Europol rolt een internationale bende op die miljoenen euro’s buitmaakte met het gijzelen van computers in dertig verschillende landen.

De Europese politiedienst maakte woensdag tijdens een persconferentie in Madrid bekend dat het in totaal elf aanhoudingen heeft verricht in Spanje en Rusland.

De vermoedelijke leider, een 27-jarige Rus, werd afgelopen december in de Verenigde Arabische Emiraten gearresteerd. De andere verdachten, allen afkomstig uit het voormalige Oostblok, werden opgepakt in de Costa del Sol, een populaire toeristische trekpleister.

De bende was actief in dertig landen en deed zich via de malware voor als een lokale politiedienst die illegale activiteiten op de pc had waargenomen. De indringer gooide computer vervolgens op slot en vroeg gebruikers een ‘boete’ om weer toegang tot de bestanden te krijgen. Dit type malware staat ook wel bekend als ransomware.

Volgens Europol vroeg de bende gemiddeld om zo’n 100 euro losgeld en drie procent van de slachtoffers betaalde ook daadwerkelijk, schrijft persbureau Reuters. “Het is onmogelijk om zeker te weten hoeveel burgers hierdoor zijn getroffen, maar we schatten dat het om honderdduizenden Europeanen gaat”, zei Europol-directeur Rob Wainwright.

3 procent slachtoffers betaalt losgeld

“Als we rekening houden met het feit dat de gemiddelde boete 100 euro was en 3 procent betaalde, loopt de geschatte schade in de miljoenen euro’s”, aldus Wainwright. Het politievirus, dat ook toesloeg in België en Nederland, dook volgens Europol zo’n twee jaar geleden op in verschillende landen. Het aantal infecties liep daarna razendsnel op.

Volgens de Spaanse regering, die een aandeel had in de ontmanteling van de bende, kreeg het meer dan 750.000 vragen van burgers die hun computers wilden bevrijden.
blog comments powered by Disqus

Te koop voor 6 euro: bedrijfspaswoord

Werknemers gaan op een bijzonder lakse manier om met IT en veiligheid op het internet binnen hun bedrijf, terwijl ze in de privésfeer wel uiterst voorzichtig omspringen met hun paswoorden. Dat toont een recente studie van Ping Identity aan.

Voor het luttele bedrag van 6 euro of minder bleek bijna de helft (48%) van de ondervraagde werknemers bereid om het paswoord van hun computer te verpatsen. Voor hun enquête ondervroeg Ping Identity, een firma die garant staat voor de veiligheid van meer dan 600 bedrijven wereldwijd, 2000 werknemers.

Amper 30% beweerde dat ze de informatie voor geen enkele prijs zouden verkopen, terwijl een klein percentage al overstag zou gaan voor minder dan 1,5 euro. Meer dan een derde van het personeel gaf toe dat ze hun paswoord delen met collega's en een goede 60% zag er geen graten in hun paswoord neer te schrijven, wat in beide gevallen de veiligheid van een bedrijf in gevaar brengt.

In schril contrast hiermee gingen dezelfde werknemers een pak voorzichtiger om met de log-ins die ze privé gebruiken voor hun sociale media. Ongeveer 80 procent zou weigeren om hun paswoord voor Facebook te delen met collega's en diegenen die het voor geld zouden verkopen, zouden er minstens 60 euro voor vragen.

“Het feit dat deze werknemers de persoonlijke identiteit hoger inschatten dan de identiteit van hun bedrijf kan schadelijke gevolgen hebben voor de veiligheid van de intellectuele eigendom en reputatie van een bedrijf,” aldus John Fontana, woordvoerder van Ping Identity. “Tegelijkertijd toont ons onderzoek aan dat mensen uiterst voorzichtig omspringen met de paswoorden van hun sociale netwerken.”
Oplossing?

Volgens Fontana schuilt in die laatste bevinding ook de oplossing. “Bedrijven zouden de sociale media kunnen inschakelen en mensen toegang verlenen tot hun systeem via de bestaande online identiteiten van hun werknemers in plaats van nog maar eens een ander en moeilijk te herinneren paswoord te creëren waar werknemers weinig waarde aan hechten.”

Bron: www.peoplemanagement.co.uk
blog comments powered by Disqus